زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مدارک تحریر الوسیلة (کتاب الزکاة و الخمس)





«مدارک تحریر الوسیلة: کتاب الزکاة والخمس» تالیف آیت‌الله مرتضی بنی فضل، به موضوع زکات و خمس به شیوه فقه استدلالی پرداخته و برای اولین بار توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی تحقیق و چاپ و به زبان منتشر شد.


۱ - انگیزه تالیف



اهمیت کتاب تحریر الوسیله امام خمینی از جهت جامعیت ابواب فقهی و مشتمل بودن بر اکثر ابواب فقه از اجتهاد و تقلید تا دیات و وجود مسائل مستحدثه در آن، مؤلف آن را بر آن داشته تا آن را ملاک و متن اصلی برای تحقیق خودقرار دهد.

۲ - ساختار کتاب



در ابتدا صفحه متن تحریرالوسیله و ذیل آن شرح مطالب مرتبط با هر موضوعو مدارک آن ارائه شده است.
نگارنده، کتاب زکات را در دو مقصد و زیر مجموعه‌های هر بحث را با عنوان: «القول» و «المطلب»، آورده و در کتاب خمس هم زیرمجموعه‌های خمس را با «القول» و گاهی نظرات خویش را با «اقول» ذکر کرده است.
[۱] مدارک تحریر الوسیلة: کتاب الزکاة والخمس، مرتضی بنی فضل، ص۱۱.


۳ - گزارش محتوا



پس از ذکر یک مقدمه کوتاه که در آن به اهمیت کتاب تحریرالوسیله اشاره دارد، در کتاب الزکاه به بحث در باره کسی که زکات بر او واجب میشود و مالی که زکات به آن تعلق میگیرد، پرداخته شده است.
در ادامه موارد وجوب زکات در سه فصل شامل:
۱. چارپایان: در آن نصاب حیواناتی مانند شتر و گوسفند را ذکر کرده است.
۲. زکات نقدین (طلا و نقره).
۳. زکات غلات: در آن نیز نصاب گندم، جو و غلات دیگر بیان شده است.
پس از آن زکات فطره به عنوان زکات بدنها، مطرح شده و شرایط کسانی که بر آنها فطریه واجب است، اجناسی که می‌توان فطریه داد، و وقت وجوب و مصرف آن ذکر شده است.
در کتاب الخمس مؤلف هفت موردی که خمس بر آنها واجب شده را ذکر کرده و گفتاری در تقسیم خمس و مستحقین آن و گفتاری در انفال ارائه نموده است.
در پایان کتاب فهرست مطالب و در پاورقی آدرس آیات، روایات و منابع ارائه شده است. نگارنده روایات را از نظر متنی و سندی مورد بررسی قرار داده است.

۴ - پانویس


 
۱. مدارک تحریر الوسیلة: کتاب الزکاة والخمس، مرتضی بنی فضل، ص۱۱.


۵ - منبع



نرم افزار تحریر الوسیله، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.